Lezingen

Van september tot en met mei is er elke maand een lezing door zowel eigen leden, als mensen van buiten ons gebied. Een lezing kan gaan over een reis die iemand heeft gemaakt, maar ook over een onderzoek. Het is voor veel leden een uitgelezen moment om kennis en ervaring uit te wisselen.
De toegang is ook voor niet leden gratis.

De lezingen vinden plaats in Buurthuis de Wachter, Oudorperdijkje 65, 1821 AP te Alkmaar.
Plan je route naar het buurhuis via Google Maps.

Doorgaans de tweede woensdag van de maand om 20:00u
Bereikbaarheid: Gemakkelijk met de fiets.
Kom je met de auto dan kan je parkeren bij de parkeergelegenheid bij Associatie Uitvaartverzorging, Edisonweg 15 of bij Ball On BV die zit op de Edisonweg 14 C, 1821 BN, Alkmaar.

14 Maart: ALV + Theo van Lent – Veren maken de vogels 

Na de ALV is er tijd om weer s iets anders te doen! Vanavond een korte workshop over vogelveren met Theo Lent. Met een knipoogje noemt Theo zich een plumofiel én hij is (uiteraard) in het bezit van een plumarium.

“Vogelliefhebbers kunnen het niet laten om voortdurend op vogels te letten, of er iets te zien is, of te horen. Ik kijk altijd op straat of ik veren zie liggen. In bos en veld ook, zeker als het een prooirest betreft. Je kunt vrij gemakkelijk de soort determineren. Aan de vorm en de grootte zie je of het een slag-  of een staartpen is. De staartpen is te herkennen aan het min of meer evenwijdig lopen van de buitenlijnen.”

Maar welke vogel heeft deze staartpen verloren? Theo neemt als oefenmateriaal wat veren mee om hiermee aan de slag te gaan. Heb jij een veer waarvan de ‘eigenaar’ nog niet bekend is? Neem maar mee! Met een pen/potlood en papier gaan we actief aan de slag.  

10 April: Mattias Hofstede – Gambia

Tijdens deze lezing neemt Mattias ons mee op reis door het in West-Afrika gelegen Gambia. Het kleinste land van het Afrikaanse continent, dat behalve de kuststrook geheel wordt omringd door Senegal, is met minder dan één derde van het oppervlak van Nederland een waar vogelparadijs. De meer dan 500 vogelsoorten die hier te vinden zijn maken dit goed bereisbare land een topbestemming voor vogelaars en fotografen. We maken kennis met verscheidene mooie en interessante habitats. Van de stranden en mangroven aan de kust naar de grassavanne ten noorden van de Gambiarivier. En aan de zuidkant door bossavanne naar enkele mooie overgebleven stukjes moessonwoud. 

In de al meer dan 10 jaar dat Mattias dit land regelmatig bezoekt, hier reizen heen organiseert en begeleidt, heeft hij inmiddels veel kennis van de natuur en vooral over de vogels van het land vergaard. Onder begeleiding van zijn fotografie zal hij hier veel over vertellen en ons genoeg moois laten zien.

De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.