Van september tot en met mei is er elke maand een lezing door zowel eigen leden, als mensen van buiten ons gebied. Een lezing kan gaan over een reis die iemand heeft gemaakt, maar ook over een onderzoek. Het is voor veel leden een uitgelezen moment om kennis en ervaring uit te wisselen.
De toegang is ook voor niet leden gratis.

De lezingen vinden in Buurthuis de Wachter, Oudorperdijkje 65, 1821 AP te Alkmaar plaats.

Doorgaans de tweede woensdag van de maand om 20:00u
Bereikbaarheid: Gemakkelijk met de fiets, parkeergelegenheid bij Associatie Uitvaartverzorging, Edisonweg 15 en bij Ball On BV die zit ook op de Edisonweg 14 C, 1821 BN, Alkmaar.

13 December: Harm Niesen - Spanje

Spanje, volgens velen één van de mooiste landen van Europa, als je de overvolle toeristenstranden buiten beschouwing laat. Daar ben ik het van harte mee eens. En dan heb ik in de verste verte nog lang niet alles zelf gezien. Na een korte blik op de Pyreneeën gaan we naar de Ebrodelta en de binnenlanden bij Belchite en Zaragozza. Dan de Sierra de Gredos en vooral de unieke Extremadura en door naar de mythische Coto Donana. En San Lucar de Barameda, de monding van de Guadalquivir. Tot mijn verrassing komen daar Wenkkrabben voor. 

Eén van de grootste gebieden zonder bewoning en met onvoorstelbare natuur: Andujar , met Lynx en Spaanse keizerarenden in overvloed.

Ook de Canarische eilanden horen bij Spanje, gek genoeg, want voor mij zijn die eilanden in alle opzichten afrikaans.. Maar goed, de vogels en andere dieren op Tenerife en Fuertefentura zijn meer dan de moeite waard. En of u het leuk vindt of niet: mijn lezingen gaan absoluut niet alleen over vogels, álles komt in beeld, bloemen, insecten, amfibieën en reptielen, ik kan het niet laten. 
Sommige plaatjes zijn gescande dia’s, uit de vorige eeuw. En dan zijn ze wat minder dan waar we nu aan gewend zijn….

De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.

10 Januari 2024:  Marcel Boer “vogelfamilies van Nederland”

Waarom is de Staartmees geen familie van de Koolmees? Als je de familie van een vogel kent, is het daarna makkelijker om de soort te benoemen. Vogelfamilies van Nederland leert je op een andere manier naar vogels kijken. Dit nieuwe vogelboek vormt een belangrijke aanvulling op bestaande vogelgidsen. Interessant voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Vogelfamilies van Nederland beschrijft de Nederlandse vogelsoorten in 62 families. Als je de familie van een vogel kunt benoemen, is het daarna ook makkelijker om de soort te herkennen. Aan de hand van familiekenmerken en unieke soorteigenschappen maakt dit boek je wegwijs in de vogelwereld.

Marcel Boer werkte na een opleiding in landbouw en veeteelt in de bio- en levensmiddelenindustrie in Italië, Duitsland en Nederland. Hij is al zijn hele leven een enthousiaste vogelaar en sinds 2003 vogelgids bij bezoekerscentrum “De Poelboerderij” voor Vogelbescherming Nederland in het Wormer-en Jisperveld. Als medewerker van de werkgroep Roofvogels en Uilen van de Vogelbeschermingswacht “Zaanstreek” inventariseert en beschermt hij mede de roofvogels en uilen in en rond dit prachtige 2300 ha grote natuurgebied. 

14 Februari: Jan van der Laan – Sri Lanka

Eind januari begin februari 2023 bezocht ik, Jan van der Laan, Sri Lanka, het voormalige Ceylon. Sri Lanka is een land rijk aan vogelsoorten met c 450 soorten, waarvan 34 soorten alleen in Sri Lanka voorkomen. Ook is het een plek waar in onze winter soorten overwinteren die in hun broedgebied moeilijk te zien zijn. Hierbij bezochten we vijf plekken: Kithulgala, bekend van de film "Bridge over the Rover Kwai", de Horton Plains, een hoogvlakte met specifieke flora en fauna, Yala National Park en Udawalawe National Park, beide savanne reservaten in het drogere deel van het eiland. We eindigden onze reis in het beroemde Sinharaja National Park, een van de mooiste en rijkste tropisch regenwouden van Azië. Sri Lanka is ook een paradijs voor fotografen, de vogels zijn er niet schuw, zoogdieren redelijk algemeen, en vlinders en libellen zijn er ook in alle kleuren en maten. Tijdens deze lezing zal ik zoveel mogelijk vertellen over de vogels die endemisch zijn voor Sri Lanka (waaronder de in 2001 ontdekte Serendib Dwergooruil) en een aantal bijzondere wintergasten.

14 Maart: ALV + Theo van Lent – Veren maken de vogels 

Na de ALV is er tijd om weer s iets anders te doen! Vanavond een korte workshop over vogelveren met Theo Lent. Met een knipoogje noemt Theo zich een plumofiel én hij is (uiteraard) in het bezit van een plumarium.

“Vogelliefhebbers kunnen het niet laten om voortdurend op vogels te letten, of er iets te zien is, of te horen. Ik kijk altijd op straat of ik veren zie liggen. In bos en veld ook, zeker als het een prooirest betreft. Je kunt vrij gemakkelijk de soort determineren. Aan de vorm en de grootte zie je of het een slag-  of een staartpen is. De staartpen is te herkennen aan het min of meer evenwijdig lopen van de buitenlijnen.”

Maar welke vogel heeft deze staartpen verloren? Theo neemt als oefenmateriaal wat veren mee om hiermee aan de slag te gaan. Heb jij een veer waarvan de ‘eigenaar’ nog niet bekend is? Neem maar mee! Met een pen/potlood en papier gaan we actief aan de slag.  

10 April: Mattias Hofstede - Gambia

Tijdens deze lezing neemt Mattias ons mee op reis door het in West-Afrika gelegen Gambia. Het kleinste land van het Afrikaanse continent, dat behalve de kuststrook geheel wordt omringd door Senegal, is met minder dan één derde van het oppervlak van Nederland een waar vogelparadijs. De meer dan 500 vogelsoorten die hier te vinden zijn maken dit goed bereisbare land een topbestemming voor vogelaars en fotografen. We maken kennis met verscheidene mooie en interessante habitats. Van de stranden en mangroven aan de kust naar de grassavanne ten noorden van de Gambiarivier. En aan de zuidkant door bossavanne naar enkele mooie overgebleven stukjes moessonwoud. 

In de al meer dan 10 jaar dat Mattias dit land regelmatig bezoekt, hier reizen heen organiseert en begeleidt, heeft hij inmiddels veel kennis van de natuur en vooral over de vogels van het land vergaard. Onder begeleiding van zijn fotografie zal hij hier veel over vertellen en ons genoeg moois laten zien.

De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.