Van september tot en met mei is er elke maand een lezingen door zowel eigen leden, als mensen van buiten ons gebied. Een lezing kan gaan over een reis die iemand heeft gemaakt, maar ook over een onderzoek. Het is voor veel leden een uitgelezen moment om kennis en ervaring uit te wisselen.
De toegang is ook voor niet leden gratis.

De lezingen vinden in Buurthuis de Wachter, Oudorperdijkje 65, 1821 AP te Alkmaar plaats.

Doorgaans de tweede woensdag van de maand om 20:00u
Bereikbaarheid: Gemakkelijk met de fiets, parkeergelegenheid bij Associatie Uitvaartverzorging, Edisonweg 15 en bij Ball On BV die zit ook op de edisonweg 14 C, 1821 BN, Alkmaar.

Suriname

14 december: Pierre van der Wielen

De afgelopen 20 jaar hebben Alma en Pierre grote delen van Zuid Amerika bezocht op zoek naar vogels en zoogdieren. Maar de noordwestelijke hoek, het Guyana plateau met veel leuke endemen, hadden ze nog nooit bezocht. Ze verbleven drie weken in Suriname met een lokale gids. De reis was vooral gericht op lekker vogelen en veel zien. Verwacht dus geen beeldvullende plaatjes maar meer een indruk hoe je de beesten zelf zou zien in het bos.   

Belarus

11 januari: Ruud Kampf

Net als het land zelf is de lezing over Wit-Rusland - Belarus - moeilijk te bezoeken! De lezing werd maar liefst twee keer door de coronapandemie  afgelast. Nu eindelijk kan Ruud zijn verhaal houden over het land dat alleen in 2019 haar ijzeren gordijn op een kiertje zette. Des te bijzonderder dat Ruud nu eindelijk zijn verhaal kan doen over zijn trip.

De meeuwen van Alkmaar

8 februari: Roland-Jan Buijs

Roland-Jan Buijs van Buijs Eco Consult werkt in opdracht van de gemeente Alkmaar aan de inventarisatie, preventie en het voorkómen van last door broedende meeuwen in de stad. “Het grootste probleem zit vaak in de onwetendheid van de mensen. Als ze meer van deze fantastische vogels komen te weten dan groeit vaak de sympathie en de acceptatie van het tijdelijke ongemak."

Waaraan herken je vogelsoorten?

8 maart: Nils van Duivendijk

Jarenlang monnikenwerk was het: de samenstelling van het Handboek Europese Vogels. Van Duivendijk geeft in zijn nieuwe boek de actuele kennis over determinatiekenmerken van al die vogels weer. Oftewel: waaraan herken je vogelsoorten? Vanavond laat Nils iets van achter de schermen zien van de totstandkoming van het boek. Maar hij neemt ons vooral mee in een paar determinatie-uitdagingen.

Van Spitsbergen naar Sandfirden en terug

12 april: Klaas Visser

Deze titel illustreert het levensverhaal van de kleine rietgans, maar daarbij zal het vanavond niet blijven. Natuurlijk komen vanavond ook nog wat andere arctische soorten langs en de indrukken van de Noord-Atlantische odyssee. Klaas Visser is een vaste begeleider/gids van vogel- en fotoreizen voor Inezia Tours en zo komt hij, met zijn camera, in de meest afgelegen gebieden. Dat belooft oogstrelende beelden.

Over de Eilandpolder

13 mei: Ab van Dorp

De Eilandspolder grenst bijna aan het werkgebied van de Vogelwerkgroep Alkmaar. Tijd om meer van dit verrassende overblijfgebied te weten te komen. Daarom deze keer een gecombineerde lezing en een excursie (zie excursies) door Ab van Dorp. Ab werkt sinds 1986 als beheerder bij Staatsbosbeheer in Laag Holland en bekleedt de functie boswachter ecologie. Na bijna 40 jaar in het gebied te werken, kent Ab het gebied als geen ander.

De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.