Van september tot en met mei is er elke maand een lezing door zowel eigen leden, als mensen van buiten ons gebied. Een lezing kan gaan over een reis die iemand heeft gemaakt, maar ook over een onderzoek. Het is voor veel leden een uitgelezen moment om kennis en ervaring uit te wisselen.
De toegang is ook voor niet leden gratis.

De lezingen vinden plaats in Buurthuis de Wachter, Oudorperdijkje 65, 1821 AP te Alkmaar.
Plan je route naar het buurhuis via Google Maps.

Doorgaans de tweede woensdag van de maand om 20:00u
Bereikbaarheid: Gemakkelijk met de fiets.
Kom je met de auto dan kan je parkeren bij de parkeergelegenheid bij Associatie Uitvaartverzorging, Edisonweg 15 of bij Ball On BV die zit op de Edisonweg 14 C, 1821 BN, Alkmaar.

De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.


10 april - Tapuitenbolwerk in de Noordduinen – door Tim Zutt

Het is al weer de laatste lezingavond van dit seizoen. In de planning stond Mattias Hofstede (top fotograaf en verteller) met een presentatie over Gambia. Vanwege persoonlijke omstandigheden is Mattias verhinderd (we houden het te goed). Gelukkig hebben we Tim Zutt bereid gevonden om invulling te geven aan deze avond, een succesverhaal dichtbij huis.  

De afgelopen decennia is de Tapuit sterk afgenomen in Nederland. Deze karakteristieke broedvogel van droge open duinen kampt met onder andere vergrassing door stikstofdepositie. Omdat de soort vaak broedt in oude konijnenholen, vormt ook de afname van de konijnpopulatie een probleem

In de duinen bij Den Helder broedde in 2023 54 paartjes tapuit. Hiermee behoren de Noordduinen en aangrenzend gebied tot een van de belangrijkste tapuitenbolwerken op het vasteland van Nederland. Landschap Noord-Holland doet er alles aan om deze zeldzaam geworden soort te behouden en de populatie te versterken. “We gaan nu het 18de jaar achtereen het intensieve onderzoek en beheer in. Gemeenten, de provincie Noord-Holland en Sovon zijn betrokken bij dit herstel project”

Boswachter Tim Zutt, dè tapuitenman binnen Landschap Noord-Holland (en tevens lid van onze VWG) , Komt vanavond van alles vertellen over zijn project. Je kunt alvast een kijkje nemen:  https://www.youtube.com/watch?v=sfcToSxv6ok


11 september: De migratie is de verbinding deze avond  door Ger Molenaar

Vanavond bezoeken wij een drietal  hotspots die tijdens de najaarstrek massaal door vogels worden bezocht: Falsterbo (Zweden) is dé corridor waarvan vogels uit Scandinavië de oversteek maken naar de kustlijn van Europa, Helgoland  (Duitsland) is een eiland in de Noordzee tussen Duisland en Engeland en de Engelsmanplaat,  een zandplaat in de Waddenzee tussen Ameland en Schiermonnikoog.

De migratie is de verbinding deze avond  en zo bezoeken we Helgoland waar we vanuit Cuxhaven na een paar uur varen ons op 60 kilometer uit de kust bevinden. Hier is het half oktober een feest van trekvogels waaronder veel vinkachtigen, velduilen, beflijsters en gegarandeerd leuke zeldzame soorten. Op dit taxfree eiland is het mooi wandelen op hoge zandsteen kliffen en leuke kiezelstranden met nog een kans voor het vinden van een fossiel. Vervolgens bezoeken we ook nog Falsterbo,  waar bij juiste weersomstandigheden  het wederom een spektakel kan zijn. Bij gunstige wind zie je op de punt veel trek van houtduiven, roofvogels, notenkrakers en  veel ander grut. Als het een minder gunstige dag is voor de trek, zijn er veel mogelijkheden om het binnenland in te gaan om steenarend, zeearend, kruisbek en paddenstoelen waar te nemen. 

Na de pauze komen we dichterbij huis op Engelsmanplaat. Al vele jaren houden wij, Ofra en ik, er een week de wacht. De week dat wij er zitten is meestal eind augustus wanneer de trek al aardig op gang komt en  duizenden steltjes ploffen er om uit te rusten en op te vetten.  Als vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn wij de ‘oren en ogen’ van het wad en tevens treden we op als gastheer/vrouw. Wij tellen de vogels , houden de registratie bij van boten en verstoringen, planten, vissen en schelpen, plastic rapen en uiteraard ons zelf vermaken. Dat wordt weer een zilte, leuke avond


9 oktober: Fietsende vogelaar van Mexico naar Peru door Koen de Geus

Zoveel mogelijk soorten zien op de fiets? Dat is wat de fietsende vogelaar deed in Midden en Zuid-Amerika. Hij fietste 7000km van Mexico naar Peru en haalde hiermee geld op voor het landaankoopfonds van IUCN NL. Hij zag meer dan 1500 vogels, bezocht 15 natuurprojecten, beklom de Andes en haalde meer dan €20.000 op.

Tijdens de lezing vertelt Koen de Geus, sinds september 2022 een lid van onze vogelwerkgroep, meer over de prachtige vogels in de 10 landen die hij heeft bezocht.  Natuurlijk vertelt hij ook meer over de natuurbeschermingsprojecten en de waanzinnige fietsverhalen. Landen als Mexico, Guatemala, Costa Rica, Colombia en de Galapagos zullen aan bod komen. 


13 november: de grote stern door Mardik Leopold

De grote stern is een van meest iconische vogels van Nederland, maar tevens lange tijd een soort die zelden in grote aantallen van dichtbij te bewonderen was. De grootste kolonie van heel Europa bevond zich tientallen jaren lang op het eilandje Griend, midden in de Waddenzee dat ontoegankelijk is voor het publiek. Daar kwam verandering in toen Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer nieuwe broedgebieden ging aanleggen voor wadvogels, binnendijks. Eigenlijk waren die bedoeld voor kluten, visdiefjes, en dergelijke, dus groot was de verrassing toen duizenden grote sterns gingen broeden in deze “nieuwe natuur” in de Delta, op Texel en zelfs op het vasteland van Noord-Holland: in de Putten bij Petten. Op nog geen 100 meter van de openbare weg was nu het hele kolonieleven van grote sterns te volgen. Enkele jaren ging dit goed, totdat in 2022 als uit het niets de vogelgriep toesloeg en de binnendijkse kolonies werden weggevaagd. Ondanks de grote verliezen dat jaar, kwamen toch in het volgende jaar weer grote aantallen tot broeden. De meeste broedvogels bleven nu leven, veel kuikens gingen toch weer dood. Hoe kan dat, wat is hier gebeurd, hoe moet het verder en kunnen we iets doen?

Mardik Leopold komt het vertellen in Alkmaar. Mardik is zeevogelbioloog bij Wageningen University & Research en doet sinds 2012 onderzoek aan grote sterns op Texel, waar hij woont. In 2022 gingen bijna al “zijn” grote sterns op Texel dood en werd onderzoek gestart naar de veroorzaker: het hoog-pathogene vogelgriepvirus. In zijn verhaal doet Mardik verslag van deze bijzondere geschiedenis en vertelt hij over de resultaten van het onderzoek. En hij bespreekt de mogelijkheden van herstel van de populatie.