Van september tot en met mei is er elke maand een lezingen door zowel eigen leden, als mensen van buiten ons gebied. Een lezing kan gaan over een reis die iemand heeft gemaakt, maar ook over een onderzoek. Het is voor veel leden een uitgelezen moment om kennis en ervaring uit te wisselen.
De toegang is ook voor niet leden gratis.

De lezingen vinden in Buurthuis de Wachter, Oudorperdijkje 65, 1821 AP te Alkmaar plaats.

Doorgaans de tweede woensdag van de maand om 20:00u
Bereikbaarheid: Gemakkelijk met de fiets, parkeergelegenheid bij Associatie Uitvaartverzorging, Edisonweg 15 en bij Ball On BV die zit op de Edisonweg 14 C, 1821 BN, Alkmaar.

De Kreupel: een vogeleiland in het IJsselmeer

14 september: Leon Kelder

Leon Kelder is een boswachter ecologie bij Staatbosbeheer in de Kop van Noord-Holland. Vanaf de oplevering van de Kreupel is hij betrokken bij het beheer van het vogeleiland en de inventarisatie van de broedende vogels. “Op de leeftijd van 12 jaar was ik al erg geïnteresseerd in vogels en vooral de vogeltrek fascineerde me enorm! Al snel kwam ik in aanraking met telwerk, onderzoek en het vangen en ringen van vogels. Leon zal alles vertellen over zijn passie voor de vogels en het gebied De Kreupel.

40 jaar IJsselmeertelling vanuit de lucht

12 okt: Mennobart van Eerden

Mennobart van Eerden telt al ruim 40 jaar de watervogels in het IJsselmeergebied, één van de grootste waterplassen van Europa, vanuit de lucht. Hoe doe je dat en wat komt daar bij kijken? Het tweede deel van de lezing gaat over het beleven van het gebied, want vanuit de lucht geeft dat een prachtig overzicht van water, lucht en landschapEen spannende lezing met heel veel info en overzicht, letterlijk en figuurlijk!

Scholeksters gaan het dak op!

9 november: Rafael Mating

In 20 jaar tijd is het aantal broedende Scholeksters in ons land meer dan gehalveerd. De afname lijkt nog lang niet ten einde. In mijn verhaal over de Scholeksters neem ik jullie mee in de geschiedenis van deze eigenzinnige vogel. Drie broedseizoenen heb ik onderzoek mogen doen naar Scholeksters op Ameland. Nu het in de traditionele broedgebieden nauwelijks lukt om jongen groot te brengen is de hoop gevestigd op de stad. Lukt het ze daar wel om voldoende jongen vliegvlug te krijgen en zal de Scholekster over een paar decennia vooral bekend staan als stadsvogel?

Suriname

December 12: Pierre van der Wielen

Een voor Zuid Amerikaanse begrippen klein landje met het grote voordeel dat het wel goed te bezoeken is, erg vogelrijk is én, met uitzondering van de kuststrook, uit vrijwel ongerept regenwoud bestaat. En wat het leven ook eenvoudig maakt, de voertaal is Nederlands al worden voor de vogels en zoogdieren juist uitsluitend de Engelse namen gebruikt. We verbleven drie weken in Suriname met een lokale gids. Na een aantal dagen vogelen aan de kust, op de Peperpot (een oude plantage), het dwergbos rond het vliegveld en tussen de attracties in een recreatiepark hebben we de Brownsberg bezocht, een stuk regenwoud op de berg met veel vogels, apen, leuke insecten en wat slangetjes. Daarna vlogen we naar een indianendorpje diep in het binnenland waar we een aantal dagen vanaf de rivier, wegen ontbreken immers, het omringende gebied verkenden. Ook hier was de focus voornamelijk vogels maar we blunderden ook af en toe tegen andere leuke dieren aan. De laatste dagen verbleven we in Paramaribo waar we de oude stad met zijn houten huizen bezochten en waar we dolfijnen zochten op de Paramariborivier. De reis was vooral gericht op lekker vogelen en veel zien. Verwacht dus geen beeldvullende plaatjes maar meer een indruk hoe je de beesten zelf zou zien in het bos.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.