Lezingen

LEZINGEN

DE LEZINGEN GAAN NIET DOOR omdat het Wijkcentrum de Oever is gesloten na 17:00 uur.

21 februari 2022    Ethiopië door Marinco Lefevere
In februari 2015 heeft Marinco Lefevere samen met Rob en Gina Struyk een rondreis gemaakt door Ethiopië.
Ethiopië ligt in het oosten van Afrika net boven de evenaar. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan.

Ethiopië – Marinco Levefere
Thick-billed Raven

Om natuur en dieren te zien en zeker vogels is Ethiopië een prachtig land met veel verschillende gebieden.
Het hoge noorden, het warme en droge zuiden en schuin door het midden de bekende Riftvallei.
Deze Riftvallei heeft een lengte van 6400 km en loopt van Mozambique geheel in het zuiden van Afrika tot aan Syrië in het midden-oosten.
Op het land is deze vallei een veilige trekroute voor trekvogels en het is daarom een prima land om vogels te zien.
Vele vogelsoorten komen in Ethiopië voor, rond de 900 en dat is ongeveer 10% van alle vogelsoorten.
Zij hebben zeker geen 900 soorten gezien, maar vele nieuwe ontdekkingen gedaan.
De beeldpresentatie van Marinco belooft een waar spektakel

21 maart 2022   Jaarvergadering + lezing Geluidopname van vogels door Wessel Schrik
Wessel Schrik is een nieuw lid van de vogelwerkgroep. Hij is tijdens de coronaperiode lid geworden en daarom nog niet bekend bij de leden. Vanavond geeft hij een korte presentatie over vogelgeluid. Deze ‘tak van sport’ blijft ook voor ervaren vogelaars nog steeds lastig. Hij schrijft er het volgende over.

De mens is nu eenmaal visueel ingesteld. Iedereen kan aan de hand van een tekening of foto een vogel leren herkennen, maar hoe zit dat met geluid? Gelukkig bestaan er sonogrammen. Een sonogram is een visuele representatie van een geluid. Aan de hand van sonogrammen zal ik in de lezing een aantal vragen proberen te beantwoorden: Wat is geluid? Wat zijn boventonen? Hoe kun je een liedje analyseren? Waarom zingen vogels? Waarom roepen ze? Waarom is het belangrijk om ook de roepjes te kennen? Hoe kunnen sonogrammen helpen om al die roepjes uit elkaar te houden?

Welke manieren zijn er om zelf geluiden op te nemen? Wat heb je daarvoor nodig?

Als muzikant/componist en vogelaar ben ik gefascineerd door vogelzang. Vogelzang wordt eigenlijk pas vanaf rond 1950 echt bestudeerd en is daarom een spannend terrein waar veel onderzoek wordt gedaan. Pas recent is bijvoorbeeld ontdekt dat bij veel meer soorten dan gedacht ook de vrouwen zingen, en niet alleen bij exotische zangvogels: vrouwtjes-Bosuilen blijken te oehoe-en en mannetjes te kuWICK-en!

Ik ben zelf op vrij late leeftijd begonnen met vogelen doordat ik lange periodes in de Brenne (Frankrijk) verbleef, rustig waterrijk ouderwets rommelig cultuurland, waar de Wielewalen, Hoppen, klauwieren, Bijeneters, Kerkuilen, Kraanvogels en Grote Karekieten je nog om de oren vliegen. Met zulke mooie soorten om je heen is het haast moeilijk geen vogelaar te worden.

Iedereen die vogels wil leren herkennen, bestuderen of inventariseren bereikt op een gegeven moment het punt dat het noodzakelijk wordt de roepjes en zang te leren herkennen. En hoe meer je leert, des te meer blijkt er telkens nog weer bij te leren. De beste manier om dit te doen blijft het veld in gaan en veel ervaring opdoen, maar hoe vind je dat ene nog onbekende geluid dat je een paar uur eerder hoorde terug op een cd?

11 april 2022   Een cocktail van vogels en vogelaars door Debby Doodeman
Vanavond komt Debby Doodeman bij ons om een presentatie te geven over een aantal zaken die haar al ettelijke jaren bezig houden. Voor de pauze proberen we een antwoord te geven op de vraag “wie is dé vogelaar”, ben jij het? Deze vraag was leidend voor het recente IVN/KNNV uitgave: “Vogelaar (nooit) uitgevogeld”. Na de pauze maken we de vaartocht naar de Markerwadden, het gemaakte vogelparadijs in het Markermeer.

Baardmannetjes?
Toen Debby nog beginnend vogelaar was, besefte ze dat het imago van de vogelaar: baard(mannetje), wat slonzig, sandalen en geitenwollensokken aan, niet bepaald klopte met haar eigen zelfbeeld. En ook niet met andere hippe jonge vogelaars die ze in het veld heeft ontmoet. Puur uit nieuwsgierigheid en ook een beetje als een grap, stelde ze de vraag “wie is de vogelaar?”
In latere jaren ontpopte die grap zich tot een serieus onderzoek, waar meer dan 1000 vogelaars aan mee werkten. Met een knipoogje en een serieuze ondertoon luidt de hamvraag: onderscheidt de vogelaar zich van een ‘gewone’ (niet vogelaar) persoon?
Een verrassend en misschien wel hilarisch (nieuw) beeld van “dé vogelaar”.

De Marker Wadden
De bouw was nog niet voltooid toen Debby excursies organiseerde naar dit vogelparadijs (in wording). Met veiligheidshelmen en vesten aan gidste ze groepen over de maagdelijke archipel. Intussen, 5 jaar later, heeft  ze de Markerwadden tientallen keer per jaar bezocht, zowel als gids met groepen als voor inventarisatierondjes. Ze zag het landschap zich tot een waar vogelparadijs ontplooien. Van kale zandhopen en een modderige bassin tot een weelde aan natuur, die zich voor een groot deel op eigen kracht mag ontwikkelen. Met de camera aan haar zijde legt ze de ontwikkelingen vast, maar de foto’s leveren ook belangrijk materiaal op over bijv. soort en grootte van vissen die door sterns worden gevoerd. Een unieke kans om het ontstaan van nieuwe natuur te aanschouwen.

 

16 mei 2022 Leden voor leden