Lezingen

Van september tot en met mei zijn er totaal circa acht lezingen. Ze worden gehouden door zowel eigen leden, als mensen van buiten ons gebied. Een lezing kan gaan over een reis die iemand heeft gemaakt, maar ook over een onderzoek dat is gedaan.
Dit is voor veel leden een uitgelezen moment om kennis en ervaring uit te wisselen.

Er is altijd halverwege de lezing een pauze waarin u in de gelegenheid bent iets te drinken. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.
De toegang is ook voor niet leden gratis.

De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.

Programma overzicht

Woensdag 15 mei: Leden voor leden

Deze avond mogen de leden hun eigen geschoten plaatjes met iedereen delen. Afhankelijk van het aantal deelnemers heb je hiervoor 20-30 minuten.

Geef je snel op bij Mona van Os: monaos@hotmail.com

Voor de pauze
Gerard Langedijk vertelt over zijn reis naar Oman.

Tweede helft
Ger Molenaar en Rob Struyk zijn enthousiaste vogelfotografen. Maar ook bij hen werken de vogels niet
altijd mee en gaat het regelmatig niet goed. De vogels blijven niet zitten tot het ultieme plaatje is gemaakt en vliegen onverwachts weg of duiken onder.

Hierdoor ontstaan foto’s waar nog maar een detail van het beest te zien is. Vanavond laten ze deze zien en voor de aanwezigen de uitdaging om ze toch op naam te brengen.
De winnaar krijgt een passende mysterie-prijs.

Deze lezing start om 20.15 uur en vinden plaats in buurthuis “De Eendracht” aan de Papaverstraat 9 te Alkmaar. Dit is in de Bergerhof op loopafstand van station Alkmaar.

Rondom De Eendracht mag tot 20.00 uur alleen geparkeerd worden met een speciale vergunning. U kunt het best parkeren langs de Kruseman van Eltenweg (betaald parkeren tot 20.00 uur, dus neem wat kleingeld mee).

Vanavond nemen we afscheid van buurthuis de Eendracht als lezing locatie.

Datum

Woensdag 18 september 2019, 20:15 uur
Eerste lezing op nieuwe locatie :
wijkcentrum De Oever Amstelstraat 1  in Oudorp

Petra de Goeij
Van werkgroep De Lepelaar en onderzoekster verbonden aan het NIOZ

Foto: Niek Oele

Hoe goed gaat het met de lepelaars?
In Nederland en Europa neemt het aantal broedpaar toe. Betekent dat dat we lui achterover kunnen hangen? Aan de hand van kleurring gegevens en zender-data volgen we het wel en wee van de lepelaars. De lepelaars die in Nederland broeden overwinteren op verschillende plekken.Doen mannetjes en vrouwtjes hetzelfde? Allemaal vragen waarop we antwoorden proberen te vinden door de lepelaars kleurringen om te geven en te zenderen. Iedere lepelaar krijgt zijn eigen kleurringcombinatie. Zo worden het individuen en daarmee kunnen we ze volgen door de jaren heen van broedgebied naar overwintersgebied en weer terug.