Van september tot en met mei is er elke maand een lezing door zowel eigen leden, als mensen van buiten ons gebied. Een lezing kan gaan over een reis die iemand heeft gemaakt, maar ook over een onderzoek. Het is voor veel leden een uitgelezen moment om kennis en ervaring uit te wisselen.
De toegang is ook voor niet leden gratis.
De lezingen vinden plaats in Buurthuis de Wachter, Oudorperdijkje 65, 1821 AP te Alkmaar.
Plan je route naar het buurhuis via Google Maps.
Doorgaans de tweede woensdag van de maand om 20:00u
Bereikbaarheid: Gemakkelijk met de fiets.
Kom je met de auto dan kan je parkeren bij de parkeergelegenheid bij Associatie Uitvaartverzorging, Edisonweg 15 of bij Ball On BV die zit op de Edisonweg 14 C, 1821 BN, Alkmaar.
De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.
9 april 2025: Marinco Lefevere: Vogelrondreis door Costa Rica (nov. 2022)

De lezing gaat over onze vogelrondreis door Costa Rica in november 2022. Slechts twee maanden voor vertrek vroeg Ger me of ik zin had om met hem, Pierre en Alma naar Costa Rica te gaan, een geweldige kans om met deze ervaren vogelaars dit vogelparadijs te verkennen. Mijn antwoord was een enthousiaste “JA GRAAG”, maar eerst moest ik vrij vragen op mijn werk. Het was erg druk en het was niet vanzelfsprekend dat het zou lukken. Gelukkig kreeg ik toestemming en kon ik mee. Het plan was om de reis en de route af te stemmen op de vogelsoorten die Pierre en Alma tijdens hun eerdere reis hadden gemist in Costa Rica. Snel kocht ik een nieuwe koffer en wat tropenkleding, ordende mijn cameratas en pakte mijn kleding in. Ik was klaar voor dit nieuwe avontuur in dit bijzondere land.
Costa Rica is echt buitengewoon en veelzijdig, met weelderige fauna en flora, adembenemende landschappen, reusachtige vulkanen, tropische stranden en een zeer vriendelijke bevolking. Het land kenmerkt zich door de hoogste biodiversiteit ter wereld. Op slechts 0,03% van het aardoppervlak komen 6% van alle bestaande planten- en diersoorten voor. Het herbergt ongeveer 10.000 plantensoorten, 35.000 soorten insecten, bijna 880 vogelsoorten, 160 soorten amfibieën, 220 soorten reptielen en 200 soorten zoogdieren. Onze rondreis bracht ons door verschillende gebieden met een tropisch klimaat, maar ook naar de hooglanden. Wat een geluk om uitgenodigd te worden voor deze reis!
We reisden met een auto en volgden een duidelijk routeplan dat ons naar alle gebieden bracht waar we de bijzondere vogelsoorten konden spotten. Volgens Pierre hoefden we ons geen zorgen te maken over de gewone vogelsoorten, die zouden we ook wel zien. Het vogelspotten begon in de tuin van ons eerste hotel, vlakbij de luchthaven in de hoofdstad San José. Vervolgens trokken we naar het noorden, langs de kust van de Stille Oceaan naar het zuiden en keerden terug richting San José door de bergen, op zoek naar bergvogels. De reis duurde drie weken en was een fantastisch avontuur met ontelbaar veel vogels en een overweldigende natuur, een prachtige herinnering.
10 september 2025: Project Partridge, de Patrijs en de biodiversiteit Door Fien Oost

Fien Oost werkt bij Brabants Landschap als coördinator Soortenbescherming. Het project ‘Partridge’ ligt haar nauw aan het hart en staat symbool voor de spanningsboog tussen het productielandschap en de natuur. Vanavond is er speciale aandacht voor deze bijzondere vogel.
In de zomer van 2023 werd project Partridge afgerond, met als belangrijkste uitdaging het herstel van biodiversiteit op het boerenland. Dit project liep sinds 2017 in Brabant en Zeeland, maar maakte ook deel uit van een internationale samenwerking. In tien demogebieden werkten boeren, jagers en natuurbeschermers samen om de biodiversiteit te herstellen. Maar is dat gelukt? Welke lessen hebben we geleerd over natuurbehoud buiten natuurgebieden? En hoe pak je zo’n project aan?
Tijdens deze lezing gaat het over het wel en wee van boerenlandvogels in de provincie Noord-Brabant, met een bredere blik op het hele land. In het bijzonder wordt het verhaal van de patrijs verteld. Ooit was deze vogel een alomtegenwoordige broedvogel in het Nederlandse cultuurlandschap, maar nu staat hij op de rand van uitsterven. Sinds de jaren ’70 is de broedpopulatie met 95% afgenomen. Hoe komt dat? En wat kunnen we doen om het tij te keren?
Fien Oost neemt ons mee in het verhaal van dit project, de geleerde lessen, de uitdagingen en de toekomstvisie waarin boeren en natuur samen kunnen bestaan.
8 oktober 2025: Mattias Hofstede: Gambia

Tijdens deze lezing neemt Mattias ons mee op reis door het in West-Afrika gelegen Gambia. Het kleinste land van het Afrikaanse continent dat behalve de kuststrook geheel wordt omringt door Senegal, is met minder dan één derde van het oppervlak van Nederland een waar vogelparadijs. Met de meer dan 500 vogelsoorten die hier te vinden zijn maakt dit goed bereisbare land een topbestemming voor vogelaars en fotografen. We maken kennis met verscheidene mooie en interessante habitats. Van de stranden en mangroven aan de kust naar de Grassavanne ten noorden van de Gambia rivier. En aan de zuidkant door bossavanne naar enkele mooie overgebleven stukjes moessonwoud.
In de al meer dan 10 jaar dat Mattias dit land regelmatig bezoekt, hier reizen heen organiseert en begeleid, heeft hij inmiddels veel kennis van de natuur en vooral over de vogels van het land vergaard. Onder begeleiding van zijn fotografie zal hij hier veel over vertellen en ons genoeg moois laten zien.
12 november 2025: Nils van Duivendijk: Waaraan herken je vogelsoorten?

Nils van Duivendijk is van beroep longfunctieanalist, maar al van kinds af aan fanatiek vogelaar met een grote belangstelling voor determinatie. Hij gidst o.a. georganiseerde buitenlandreizen voor Birdingbreaks en is de auteur van de ’Dutch Birding Kenmerkengids’ en ‘The Advanced Bird Guide’. In 2022 verscheen het Handboek Europese vogels. Drieënhalve kilo weegt het, of beter: wegen ze samen, de beide delen van het kloeke handboek: een deel bevat alle zangvogels, het andere de rest. Er staan ongeveer zevenhonderd vogelsoorten in – iedere soort die minimaal vijf keer in Europa is waargenomen, is vermeld. Van Duivendijk geeft in zijn boek de actuele kennis over determinatiekenmerken van al die vogels weer. Oftewel: waaraan herken je vogelsoorten? Zes jaar werk had hij er aan. “ Jarenlang monnikenwerk was het: de samenstelling van het Handboek Europese Vogels”. Vanavond laat Nils iets achter de schermen van de totstandkoming van het boek. Maar neemt ons vooral mee in een paar determinatie-uitdagingen.