Excursies

Eenmaal per maand (behalve tijdens de zomer) is er een excursie. Tijdens een excursie bezoeken we onder leiding van een ervaren vogelaar natuurgebieden waar veel vogels te vinden zijn. Tenzij anders vermeld vertrekken alle excursies vanaf de achterzijde van station Alkmaar (Kruseman van Eltenweg).

Meestal gaan we met de auto en dient u zelf brood en drinken mee te nemen. Het wordt op prijs gesteld als u zich uiterlijk drie dagen voor aanvang van de excursie aanmeldt, zodat tijdig de beschikbaarheid van auto’s kan worden geregeld. Er wordt als vergoeding voor de auto/brandstof gerekend met een tarief van 20 cent per kilometer. Het bedrag dat tijdens de excursie wordt verreden wordt per auto door de inzittenden van een auto gedeeld. We raden de bestuurders aan in het bezit te zijn van een inzittendenverzekering. Bent u in het bezit van een telefoon met mobiel internet, geef dan meteen uw telefoonnummer door (dit is geen verplichting). Voor iedere excursie maken we dan een speciale appgroep voor de deelnemers aan. Na afloop wordt de appgroep weer opgeheven. Deelname aan de excursies geschiedt volledig op eigen risico van de deelnemer(s). Aanmelden doet u te bellen of te mailen naar Bert de Haan tel:072-5154805 of via e-mail: Bert de Haan Ook als u geen lid bent, bent u van harte welkom om eens mee te gaan op excursie!

 

Meerdaagse trips

Soms gaan we langer op pad, bijvoorbeeld een weekeinde naar Limburg of een Waddeneiland. Maar ook belangrijke vogelgebieden in het buitenland staan af en toe op het programma. Deze reizen worden meestal gemaakt met busjes en duren ongeveer een week. Om deel te nemen aan meerdaagse trips dient u lid te zijn van de Vogelwerkgroep Alkmaar e.o.

 

Excursie programma 2019

11 mei: Waterland / Polder IJdoorn / Ankeveen o.l.v. Bert de Haan

Waterland is de homepatch van Bert en hij zal ons dit rijke weidevogelgebied laten zien. Bij de Kinseldam en het kijkscherm van IJdoorn zijn vaak verrassingen te vinden. Wie weet. Voor de liefhebbers gaan we door naar Ankeveen. In dit plassen- en moerasbossengebied verwachten we behalve riet- en moerasvogels ook Ooievaar, Lepelaar en Zomertaling te treffen. Vertrek: 07.00 uur.

Weekend-excursie 2019: 24, 25, 26 mei Zouwe Boezem, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Biesbosch

Dit jaar willen we naar Brabant, waar we een optie hebben op een paar luxe chalets op camping de Reebok in Udenhout. Op de heenweg maken we een tussenstop om in de omgeving van Ameide om op zoek te gaan naar Purperreigers en Zwarte Sterns. Op zaterdag gaan we in de omgeving van Udenhout o.a. op zoek naar alle Nederland voorkomende soorten spechten. Op zondag is een boottocht door de Biesbosch georganiseerd en zoeken we naar Zee- en Visarend. In verband met de bevestiging van de reservering van de accommodatie graag z.s.m. opgeven bij Bert de Haan gj.dehaan@zonnet.nl of 06 5061 4113.

15 juni: De Wieden/Weerribben o.l.v. Tom Damm

I.v.m. het slechte weer is de gecombineerde vogel-/libellenexcursie van
8 juni naar De Wieden-Weerribben niet doorgegaan. Als nieuwe datum is
aanstaande zaterdag 15 juni vastgesteld.

In juni wordt al wat stiller met de vogels en veel vogelaars gaan dan ook vlinderen en naar libellen kijken. De Wieden en Weerribben is een moerasgebied met Zwarte stern en Purperreiger, maar ook met veel soorten libellen en vlinders. Onze deskundige gids helpt ons met de determinatie. Vertrek: 07.15 uur

7 september: Rondje omgeving Alkmaar o.l.v. Bert de Haan

Na de zomervakantie weer een beetje op gang komen in de omgeving. Kijken welke soorten er nog zijn, de eerste bollenvelden staan onder water. Alles is mogelijk en op actuele waarnemingen wordt natuurlijk ingespeeld. Halve dag. Vertrek: 07.30 uur

19 oktober: Texel o.l.v. Kees Roselaar

Texel is het eiland van veel vogels en veel vogelaars op het eiland zijn er op zoek naar bijzonderheden. Kees is een halve Texelaar en weet de plekken waar vogels zich in deze tijd ophouden. Een dagtocht langs gewone en bijzondere vogels. Vertrek: 07.15 uur

9 november: Wieringen/Wieringermeer o.l.v. Bob Woets

De Wieringermeer is de achtertuin van Bob en hij zal ons de specialiteitenvan het gebied laten zien. Vertrek: 07.30 uur

7 december: Noord-Friesland, ganzenexcursie o.l.v. Mart van Zweeden

Na waarschijnlijk tussenstops bij Breezanddijk en Kornwerderzand, gaan we naar de Friese Waddenkust, bekend om de grote aantallen ganzen, steltlopers en zangvogels die er overwinteren. En die vogels trekken natuurlijk ook veel roofvogels aan. We bezoeken plaatsen met klinkende namen zoals Roptazijl, Koehool, Zwarte Haan, Ternaard, Paesens en Moddergat. Mart van Zweeden weet daar prima de weg en wist vorige keer bijna alle wenssoorten te vinden, zoals Strandleeuwerik, Frater, Roodhalsgans. Vertrek: 07.30 uur Aanmelden – Het wordt op prijs gesteld als u zich uiterlijk drie dagen voor aanvang van de excursie aanmeldt, zodat tijdig voldoende vervoer kan worden geregeld. – Er wordt voor de auto`s gerekend met een tarief van 20 cent per kilometer. – We raden de bestuurders aan in het bezit te zijn van een inzittendenverzekering. – Deelname aan de excursies geschiedt volledig op eigen risico van de deelnemer(s). Aanmelden bij Bert de Haan, gj.dehaan@zonnet.nl of (072-5154805 of 06-50614113)