Lezingen

Lezingen

 

Van september tot en met mei zijn er totaal circa acht lezingen. Ze worden gehouden door zowel eigen leden, als mensen van buiten ons gebied. Een lezing kan gaan over een reis die iemand heeft gemaakt, maar ook over een onderzoek dat is gedaan.
Dit is voor veel leden een uitgelezen moment om kennis en ervaring uit te wisselen.

 

Er is altijd halverwege de lezing een pauze waarin u in de gelegenheid bent iets te drinken. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.
De toegang is ook voor niet leden gratis.

 

Alle lezingen starten om 20.00 uur en vinden plaats in buurthuis “De Eendracht” aan de Papaverstraat 9 te Alkmaar. Dit is in de Bergerhof op loopafstand van station Alkmaar.

 

Rondom De Eendracht mag tot 20.00 uur alleen geparkeerd worden met een speciale vergunning. U kunt het best parkeren langs de Kruseman van Eltenweg (betaald parkeren tot 20.00 uur, dus neem wat kleingeld mee).

 

De leden van de Vogelwerkgroep zijn tevens welkom op de lezingen georganiseerd door de KNNV Vereniging voor Veldbiologie.

Programma overzicht

 

 

21 februari: Vogels van Yucatan door Harm Niesen

Met ook aandacht voor andere levensvormen als endemische vissoorten in de beroemde cenotes, ondergrondse riviertjes in de kalksteen. helaas geen spoor meer van de gigantische meteorietinslag bij Merida, die het leven op aarde totaal zou veranderen.

 

21 maart: Jaarvergadering en een lezing van Pierre van der Wielen

Let op de jaarvergadering begint om 19:30 uur.

Suberb fairy wren - Pierre van der Wielen

Suberb fairy wren – Pierre van der Wielen

Na afloop neemt Pierre ons mee naar Australië en Tasmanië.

‘Als je twijfelt wat het is, is het vast een honingzuiger’
Dit is een kreet die Pierre en Alma afgelopen november regelmatig van lokale vogelaars hoorden. Honingzuigers, gerygones, galah’s, fairy-wrens, currawongs en pardalotes, die Australiërs hebben wat rare namen bedacht. En dan hebben we het niet eens over de zoogdieren. Al zijn daar niet alleen de namen raar…
Vanavond gaan we proberen jullie een indruk te geven van wat er zoal aan vogels en zoogdieren in Australië voorkomt. Alma en Pierre hebben daar drie weken in het zuidoosten rondgetrokken. Eerst op Tasmanië met mooie landschappen en veel zoogdieren en daarna op het ‘vasteland’ in het gebied tussen Melbourne en Sydney.

 

18 april: Albert de Jong van Sovon over Huiszwaluwen. Het is het jaar van de Huiszwaluw!

Het Jaar van de Huiszwaluw: over een bedreigde dorpsgenoot

Huiszwaluw (Delichon urbicum), Swallows (Hirundinidae), Songbirds (Passeriformes), Birds (Aves), fauna - Twente, Overijssel, The Netherlands, Holland, Europe

Huiszwaluw (Delichon urbicum), Swallows (Hirundinidae), Songbirds (Passeriformes), Birds (Aves), fauna – Twente, Overijssel, The Netherlands, Holland, Europe

De aantallen broedende Huiszwaluwen namen sinds 1970 met 80% af. Van zo’n getal schrik je. Wat zorgde voor de afname van deze fraaie insecteneter? Waar komen ze nog wel voor en wat gebeurt er in hun kolonies? Hoe kun je ze helpen?
In deze lezing over het Jaar van de Huiszwaluw vertelt Albert de Jong van Sovon er van alles over.