Excursies

Excursies

Leden van de vogelwerkgroep op excursie

Leden van de vogelwerkgroep op excursie – foto Jan Stok

Eenmaal per maand (behalve tijdens de zomer) is er een excursie. Tijdens een excursie bezoeken we onder leiding van een ervaren vogelaar natuurgebieden waar veel vogels te vinden zijn.
Tenzij anders vermeld vertrekken alle excursies vanaf de achterzijde van station Alkmaar (Kruseman van Eltenweg).

 

Meestal gaan we met de auto en dient u zelf brood en drinken mee te nemen.

 

Het wordt op prijs gesteld als u zich uiterlijk drie dagen voor aanvang van de excursie aanmeldt, zodat tijdig de beschikbaarheid van auto’s kan worden geregeld.
Er wordt als vergoeding voor de auto/brandstof gerekend met een tarief van 20 cent per kilometer. Het bedrag dat tijdens de excursie wordt verreden wordt per auto door de inzittenden van een auto gedeeld. We raden de bestuurders aan in het bezit te zijn van een inzittendenverzekering.

 

Bent u in het bezit van een telefoon met mobiel internet, geef dan meteen uw telefoonnummer door (dit is geen verplichting). Voor iedere excursie maken we dan een speciale appgroep voor de deelnemers aan. Na afloop wordt de appgroep weer opgeheven.

 

 

Deelname aan de excursies geschiedt volledig op eigen risico van de deelnemer(s).

 

 

Aanmelden doet u te bellen of te mailen naar Bert de Haan tel:072-5154805 of via e-mail: Bert de Haan

 

 

Ook als u geen lid bent, bent u van harte welkom om eens mee te gaan op excursie!

 

 

Meerdaagse trips

Soms gaan we langer op pad, bijvoorbeeld een weekeinde naar Limburg of een Waddeneiland. Maar ook belangrijke vogelgebieden in het buitenland staan af en toe op het programma. Deze reizen worden meestal gemaakt met busjes en duren ongeveer een week. Om deel te nemen aan meerdaagse trips dient u lid te zijn van de Vogelwerkgroep Alkmaar e.o.

 

 

9 september Zuidwest Friesland (let op gewijzigde datum!)

Het gebied tussen de Afsluitdijk en Workum heeft bij onze Vogelwerkgroep altijd een bijzondere plaats ingenomen. Dit is dan ook de reden dat wij dit gebied eens in september gaan bekijken. Vele

Bruine kiekendief man, foto Jan Stok

Bruine kiekendief man, foto Jan Stok

vogels zijn al op trek, of rusten en foerageren op plekken om op te vetten. Dit biedt de mogelijkheid om ze eens goed te bekijken. Vele steltlopers, zangvogels en ook roofvogels zijn mogelijk op deze trip.

We vertrekken om 7.00 uur onder leiding van Bert de Haan en maken er een fijne dag van.

 

 

 

 

 

 

 

 1 oktober: Swarovski BTX tour met Kees Wouterse

Op 1 oktober is een team van Swarovski met deskundige Kees Wouterse aanwezig op de telpost van de Hondsbosche Zeewering. Er is een nieuwe dubbeltelescoop ontwikkeld wat met name voor zeetrektellen zeer geschikt is. Op de website van Dutch Birding is een recensie te lezen van dit revolutionaire product.

Test hem zelf uit tussen 10:00 en 15:00 uur!

 

 

7 oktober Texel najaarstrek

De najaarstrek is in volle gang en er zijn in deze tijd altijd veel vogelaars op het eiland. En dus vele ogen, spannend kan het zeker worden! Kees Roselaar, die veel tijd doorbrengt in zijn tweede huis op Texel, zal ons naar de beste vogelplekken brengen. Als geen ander kan hij ons de kenmerken van (bijzondere) soorten vertellen. Dit wordt een dagtocht met vast een verrassing!

We vertrekken om 7.15 uur.

 

 

11 november Rondje Alkmaar o.l.v. Jan Stok

Vandaag gaan we kijken wat er al zo rond Alkmaar te zien is aan vogels. Laat je verrassen, misschien zitten vaste vogelrijke plekken als de Hondsbossche zeewering en de Putten, in het programma.

Witbuikrotganzen in de polder - Miranda Zutt

Witbuikrotganzen in de polder – Miranda Zutt

Maar het kan die dag ook de heel andere kant op gaan. Maar dat je met Jan Stok op leuke plekken komt en vogels gaat zien is zeker.
We vertrekken om 07.30 uur. Dus laat je verrassen.
Misschien gaan we met de fiets, maar dat hoor je kort voor de excursie.

 

 

 

 

 

 

zondag 10 december Oostvaarders Plassen o.l.v. Rutger Polder (gewijzigde datum!)

Het jaar zit er weer bijna op, en als het weer mee zit wordt het een mooie dag. Rutger neemt ons mee naar zijn bekende plek de Oostvaardersplassen en Flevopolder. Watervogels overwinteren er in grote getalen. Het blijft altijd weer de moeite waar om tijdens korte wandelingen bos- en rietvogels te ontdekken (bijvoorbeeld Baarmannetjes) en te genieten van het uitzicht en schouwspel over de vlakte bij de Grote Praambult.
We vertrekken om 08.00 uur.

 

 

 

 

Het wordt op prijs gesteld als u zich uiterlijk drie dagen voor aanvang van de excursie aanmeldt, zodat tijdig de beschikbaarheid in de auto`s kan worden geregeld. Er wordt voor de auto`s gerekend met een tarief van 20 cent per kilometer. We raden de bestuurders aan in het bezit te zijn van een inzittendenverzekering.
“Deelname aan de excursies geschiedt volledig op eigen risico van de deelnemer(s)”

Bert de Haan, gj.dehaan@zonnet.nl of (072-5154805 of 06-50614113)